KESTÄVÄ KEHITYS

”Kestävä kehitys on kehitystä, joka tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa.” Näin määritteli asian Gro Harlem Brundtland vuonna 1987. Tässä rouva Brundtland ilmaisee asian harvinaisen lyhyesti. Tosin mitä tuo kertoo ihmiselle joka ei ole asiaa ikinä ajatellut. Lähestymiskulmia asiaan olisi hyvä miettiä toiselta kantilta kun tästä puhutaan ja siitä kerrotaan ihmisille joita "ei kiinnosta". Tosihan on että ketään ei käännytetä vastentahtoisesti. Toki laeilla, määräyksillä ja verotuksella pystytään jonkin verran pakottamaan ja ohjamaan ihmisten käyttäytymistä, mutta mielestäni se ei ole täysin oikea keino. Porkkana olisi keppiä parempi vaihtoehto.

TIETOISUUS

Voi kunpa voisinkin kertoa sen oikean ja tehokkaan keinon millä nämä asiat tuotaisi ihmisten tietoisuuteen, niin että he sisäistäisivät sen. Itse kokeilisin neutraalia uutisointia, jossa koitetaan välttää paatosta ja liiallisten kauhukuvien luomista. Uutisten tulisi perustua faktaan ja se tulisi kyetä osoittamaan. Valitettavasti ihmiset ovat usein lyhytnäköisiä ja sitä hetkeä ja ympäristöä ajattelevia, missä sillä hetkellä vaikuttavat. Olen kuullut monen ihmisen naureskelevan Suomessa ilmaston lämpenemiselle, koska kylmiä talvia on riittänyt.

Kestävä kehitys ei tietenkään ole vain ilmaston lämpenemistä, vaan pitää sisällään paljon muutakin. Itsellä pompahtaa mieleen ekana luonnonvarojen riittävyys, puhtaan ruuan ja veden riittävyys, ihmisten henkisen hyvinvoinnin, luonnon monimuotoisuuden, ympäristön "ei-kemikalisoitumisen" ja taloudellisen hyvinvoinnin. Kun asioihin hivenenkin perehtyy, niin voi jo itse todeta että nykyinen kulutus tällä maapallolla ei ole kestävää.

ALAN TEOKSIA

 

 

Näistä asioista on kirjoitettu jo monta hyvää teosta, mutta esille tahdon nostaa Kasvun rajat teoksen. Teos on väärä sana kuvaamaan tuota, kyseessähän on jo kirjasarja.

Omana arviona tuosta kirjasta sanon että hetkittäin se painottui liian paljon kirjoittajien ammattitaidon ja tietoisuuden kehumiseen. Se, jos jokin on tehokas tappamaan ainakin omaa uteliaisuuttani. Mutta siitä huolimatta oli erittäin lukemisen arvoinen teos. Toinen teos minkä haluan myös nostaa esille on World Watch -instituutin Maailman tila -kirjat. Suomenkielinen kustantaja tässä on Gaudeamus. Nämä maailman tila-kirjat ovat kerran vuodessa(?) ilmestyviä teoksia. Jokainen teos omaa teemaa mitä käsittelee. Maailman tila-kirjoja on mm:
  • 2009: Lämpenevään maailmaan
  • 2010: Kulutuskulttuurista kestävään elämäntapaan
  • 2011: Kuinka maailma ruokitaan
On ehkä väärin sanoa, jotta kirjat olisivat viihdyttävää luettavaa, mutta mielenkiintoisten aiheiden vuoksi uppoudun herkästi lukemaan niitä yhtä helposti kuin sujuvaa kaunokirjallisuutta.

Molempia teoksia on hyvin saatavana myös kirjastoista jos ei halua ostaa niitä itselleen. Itseasiassa kestävää kehitystä ajatellen, niin suosittelenkin kirjastoa. :)


JOS AIHE KIINNOSTAA..

..niin googlettamalla löytyy melko paljon tietoa. Kestävä kehitys on siinä mielessä jännä aihe omasta mielestä, että se on lähes loputon. Mitä ikinä ajatuksia itselläsi mieleen juolahtaa, niin että se auttaa meitä elämään ja jättää mahdollisuudet myös tuleville sukupolville, on kestävää kehitystä.

Itse olen mielettömän kiinnostunut uusiutuvista energia muodoista ja tulevaisuudessa aion keskittyä siihen enemmänkin. Toki "zero waste" ajatus on myös mieleinen ja kemikaaliton ympäristö. Ehkäpä pitäisi joku päivä kirjoitella aurinkoenergiasta ja tuulivoimasta :)


Asiasta kolmanteen. Tätä kirjoitusta tehdessä löysin ihan mielenkiintoisen sivuston .En ehtinyt tarkemmin tutustua mikä tuo on, mutta pitääpä tutustua.