Käyn työpaikkaruokailussa monessa eri lähialueen ruokapaikoista vaihtelun vuoksi. Valintaani vaikuttavat pääsääntöisesti ruuan maku, kyseisenä päivänä tarjolla oleva lounas ja toki kiinnitän huomiota ravintolaan kokonaisuudessaan. Harvemmissa paikoissa olen tehnyt iloisen huomion, että lounaspaikassa on erikseen sekajäte ja bio-astia. Tänään kävin taas yhdessä noista ja hämmästystä herätti ihmisten typeryys tai piittamattomuus. Ko. lounaspaikassa on ensin bioastia, jonka jälkeen tulee omat paikkansa lusikoille, haarukoille, laseille, lautasille jne. Kun oman lautasliinani pudotin bioastiaan, havaitsin astiassa kourallisen kurkkuja, joita salaatin ohella ruokalassa tarjottiin. Okei, paikkahan oli oikea noille kurkuille jos ne kerran pitää pois heittää mutta miksi pitää niitä kurkkuja ottaa lautasen reunalle jos niitä ei syödä!?!  Ja sama jatkui lasien kanssa. Eräs lasi oli täynnä piimää ja piimä jäljistä päätellen sitä ei oltu edes maistettu. Eikö äiti jo aikanaan opettanut että se mikä otetaan niin syödään?? Vai eikö järki leikkaa.. Tai sitten yksinkertaisesti ollaan vain niin omahyväsiä. Mikä ihme saa ihmisen tuollaiseen yltiöpäiseen tuhlaamiseen? Ymmärrän että kaikki ei aina ajattele ekologisesti, mutta turha tuhlaaminen.... Ei tuo pois heitettävän ruuan määrä Suomessa aivan uutisoimaton ole, että epätietoisuuteenkaan voi vedota.



Noh, lisää siitä bioastiasta. Se on siis merkattu erittäin selvästi että se on bioastia, mutta siitä huolimatta sieltä pilkottaa harva se päivä tyhjiä muovisia voi- ja margariininappeja sekä niiden kansia. Jos ei ihminen itse pidä kierrätystä vaivan arvoisena, niin voisi koittaa edes sen verran kunnioittaa niitä, jotka sitä tekee ja laittaa edes ne muovit sekajätteisiin. Ne pienet paperiset lautasliinat ymmärrän sekoittavan monen ihmisen mielen, onko ne bioroskia vai sekajätettä.